Carlton Apartment by Tom Eckersley Architects: A Light Color Palette for Natural Brightness

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 9

In 2020, Tom Eckersley Architects has been completed a design project of an apartment that was originally built in the early 1990s. Carlton Apartment is located in Melbourne, Australia, with 90 m² in size. The design made by the architect can utilize the spaces more effectively while the use of a light color palette can draw much needed natural brightness.

Design

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 1

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 2

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 3

This apartment was relatively untouched and it really needs an upgrade. It has two bedrooms and the second bedroom is used as the client’s home office. The architect creates a design that can utilize the apartment spaces more effectively by integrating the study zone into a previously unused corridor. This way is reclaiming the second bedroom for its intended purpose.

 

Spaces

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 4

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 5

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 6

It is an apartment with a stunning view of Melbourne’s beautiful gardens but its original living space doesn’t have this view. The layout is re-oriented by the architect to overlook the gardens to allow the outside to enter the living space and also give a better connection to the outdoors.

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 7

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 8

The design is also used to maximize the floor spaces through integrated joinery. This joinery connects the bathroom spaces, laundry, and kitchen within a single minimalist box. A second joinery element is also added to provide a separate home office and additional storage.

 

Details

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 9

Carlton Apartment By Tom Eckersley Architects 10

A significant factor in determining materials for this project is the light. It is a south-facing apartment that has a tendency towards darkness. A light color palette is chosen by the architect, including light grey joinery, white stone, and also oak flooring to draw much needed natural brightness into the apartment’s space. In the bathroom and kitchen, mirrors are utilized to amplify lightness and give a sense of additional space for the client.

 

Carlton Apartment Gallery

 

Photographer: Dan Preston

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our privacy policy.