Mr. Robinson by Jonathan Segal FAIA: An Apartment Building with Sustainable Concrete and Glass

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 12

Located in San Diego’s vibrant Hillcrest neighborhood, this building is a mixed-use project by Jonathan Segal FAIA. Mr. Robinson is a thirty-six-unit apartment that sits on the corner of Park Boulevard and Robinson Street with 36 apartment units and two restaurants. It is constructed of sustainable concrete and glass predominately that only needs little to no maintenance. This project is completed in 2015 with 25,000 sqft to 100,000 sqft in size.

Design

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 10

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 11

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 12

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 13

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 2

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 3

This apartment building incorporates two active uses with a restaurant and separate cafe that can provide dinner, lunch, and breakfast. This building is also a cube that has portions eroded to form towers of residential fingers conceptually, providing an individual identity for the inhabitant.

 

Spaces

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 4

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 5

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 6

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 14

Each unit in this apartment has an outdoor balcony, cross-ventilation, and significant glass. When night comes, this building becomes a landmark for the community and also a lantern for the intersection.

The carpet of the building has been substituted with stone flooring. This way can reduce carpet wears out and long-term waste while LED is used throughout. There are central corridors that vented on the ends of the east-west axis, allowing airflow through the entire space of the building which is also utilized in the parking area.

 

Details

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 7

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 8

Mr Robinson By Jonathan Segal Architect 9

The environmental performance in this apartment building includes low VOC materials used, a high-albedo roof for reducing heat gain or heat island, and also abundant natural daylighting. There are four units inside the building that provided for very low-income tenants. Throughout this project, the firm serves as a contractor and also a developer.

 

Mr. Robinson Gallery

 

Photography: Jonathan Segal Architect

This site uses cookies.
This is default text for notification bar