Phelps Residence by Assembledge+: A House Renovation with A Two-Story Stucco Facade Structure

Phelps Residence By Assembledge 4

This project is a remodel of a regional mid-century house by Assembledge+. It is located only a few steps from the waterways of Huntington Harbor, California. Phelps Residence is 3,537 SF in size and developed in the 1960s along with the rest of the Harbor neighborhood. The two-story stucco facade structure is the volume of this house, designed with vertical cedar and black metal accents.

Design

Phelps Residence By Assembledge 1

Phelps Residence By Assembledge 2

Phelps Residence By Assembledge 3

The main goal of this renovation project is to honor the mid-century bones of the house’s existing structure that has open beam ceilings and full-height windows. At the same time, new life and details are also infused via a ground-up renovation. The wall-to-wall, full-height sliding doors of this house can create an indoor-outdoor experience for the client by extending the seating area and front yard fire pit.

Phelps Residence By Assembledge 4

Phelps Residence By Assembledge 5

Phelps Residence By Assembledge 6

The extending of the fire pit and seating area is done through the living room to the cabana and backyard swimming pool. The harbor climate also provided an ideal environment for the house to open the house space up to the yards year-round. This way can expand the house footprint and at the same time allow for an uninterrupted flow between indoor and outdoor areas and house rooms.

 

Rooms

Phelps Residence By Assembledge 7

Phelps Residence By Assembledge 8

The entry foyer of the house has a steel and terrazzo sculptural stair in a recessed bed of river rock while the lower level’s large-scale terrazzo tiles join the kitchen, dining room, and living room seamlessly. The house’s upper level is used for a more intimate family room and private bedooms.

 

Details

Phelps Residence By Assembledge 10

Phelps Residence By Assembledge 9

The large-scale windows are designed to capture the awesome views from each room and hardwood floors flow throughout the house spaces. In the front yard, the walls of the stack bond CMU garden define the sequence of the entry of the house to honor the residence’s mid-century history.

 

Phelps Residence Gallery

 

Photographer: Paul Vu

This site uses cookies.
This is default text for notification bar