Tree View House, Alphington by Zen Architects: A Contemporary Extension to A Family Home

Tree View House Alphington By Zen Architects 2

Designed by Zen Architects, a contemporary extension is added to an existing residence in Tree View House. The purpose is to bring a new degree of comfort, sustainability, and functionality to a family home. This house is located in Alphington, Australia, with a contemporary addition that responds to the surrounding site.

Design

Tree View House Alphington By Zen Architects 1

Tree View House Alphington By Zen Architects 2

Tree View House Alphington By Zen Architects 3

There are many reasons why the existing house is preserved: the ethos of recycling, the existing streetscape, and the budget. The contemporary addition of this house is designed to respond to naturally occurring site features such as tree views, breezes, and solar access.

 

Structure

Tree View House Alphington By Zen Architects 4

Tree View House Alphington By Zen Architects 5

Tree View House Alphington By Zen Architects 6

The contemporary addition is pushed back from the northern boundary, improving the solar access to the decks and living spaces. The form of a split roof is generated by the opposing forces that rake the roof north towards neighboring treetop views and solar gain, at the same time also lifting it to the south towards the existing maple tree and southerly breezes.

 

Garden

Tree View House Alphington By Zen Architects 7

Tree View House Alphington By Zen Architects 8

Tree View House Alphington By Zen Architects 9

There is a southern garden that previously disconnected from the house. It is transformed and reimagined into a focal point in this house to create an awesome relationship between the house and its surrounding beautiful environment.

 

Tree View House, Alphington Gallery

 

Photographer: Emma Cross

This site uses cookies.
This is default text for notification bar