Valuascollege Venlo by Jeanne Dekkers Architectuur: A School Building with Brick Piers in Five Shades

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 11

Located in Hogeweg, Venlo, it is a comprehensive school that owes its existence to an old Catholic school. Valuascollege Venlo is designed by Jeanne Dekkers Architectuur, completed in 2006 with 13.425 m² in size. The school’s existing building is incorporated in the new college with a formal facade faces the street. The building also has brick piers in five shades to bring more rhythm to its appearance.

Design

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 1

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 2

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 3

It is a secondary and vocational education project designed for Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken. The new building of the school has an informal character and it faces the garden. The vertical articulation of the windows is ideal and perfect with that of the old convent complex. The interesting design element of the building can be seen on its brick piers that come in five shades.

 

Structure

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 4

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 5

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 6

With the five shades of the brick piers, the building can have more rhythm. The construction is also exposed by these brick piers together with the concrete floor edges. The central auditorium is connected to the old complex by a light corridor. A locker landscape is a new entrance, designed with atria and staircase that lend access to the classrooms on three floors.

 

Details

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 7

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 8

Valuascollege Venlo By Jeanne Dekkers Architectuur 9

There are some skylights above the atria, creating a transparent structure and ample light incidence. The building now has two entrances: a formal entrance to the complex and one entrance to the transparent auditorium for students. The original facade is redesigned with the slightest adjustment: the glass risalto is the only thing that used to show the new world behind it.

 

 

 

 

Valuascollege Venlo Gallery

 

Photography: Jeanne Dekkers Architectuur

This site uses cookies.
This is default text for notification bar