Hansen Residence by LA DALLMAN: Three Pavilions with An Innovative Truss Roof Structure

Hansen Residence By LA DALLMAN 18

The program of Hansen Residence is articulated in three pavilions: PLAY, LIVE, and REST. Designed by LA DALLMAN, this project is located along the Lake in Door County Wisconsin. The pavilions are designed and also shaped their natural affinities, what’s around or within them. An innovative truss roof structure is also used to create a clear volumetric interior.

Design

Hansen Residence By LA DALLMAN 4

Hansen Residence By LA DALLMAN 5

Hansen Residence By LA DALLMAN 6

Each pavilion in this project is punctuated by a de-centered oculus, migrating each pavilion position for the most optimal spatial location by tipping the roof. This oculus also provides primary illumination for the pavilions to balance the natural light source from the window.

Hansen Residence By LA DALLMAN 18

Besides offering a clear volumetric interior, an innovative truss roof is also used to avoid a conventional, symmetrical hipped roof which typically relies on collar and rafter ties.

 

Pavilions

Hansen Residence By LA DALLMAN 8

Hansen Residence By LA DALLMAN 10

Hansen Residence By LA DALLMAN 11

Hansen Residence By LA DALLMAN 19

Shaped relative to their natural affinities, the pavilions are also drawing the separate volumes into a relationship between them and creating newly implied, overlapping centers at the same time. The structural condition of the pavilion also produces deep soffits at the windows and allows for interesting crisp lines of the shape.

Hansen Residence By LA DALLMAN 15

The windows have tuned proportions and positions with the soffit and eave while the storage benches and precise cabinetry are integrated into the wall of the pavilion.

 

Hansen Residence Gallery

 

Photographer: Kevin Miyazaki

This site uses cookies.
This is default text for notification bar