Laneway House, Coburg by Zen Architects: An Eco-Friendly Residence with Functional and Aesthetic Design

Laneway House Coburg By Zen Architects 3

Designed by Zen Architects, Laneway House is an eco-friendly residence inspired by Melbourne’s café culture. This residence adopts a communal approach to its aesthetic and functional design. It is located in Coburg, offering a comfortable and flexible with a combination of old and new.

Design

Laneway House Coburg By Zen Architects 1

Laneway House Coburg By Zen Architects 2

Laneway House Coburg By Zen Architects 3

The living rooms and kitchen of this residence opens to the outdoor dining areas fully, encouraging shared enjoyment every day. There is also a bar area that defined in the kitchen with servery access to the outside of the residence. It is a residence that adopts a communal approach, especially to its functional and aesthetic design.

 

Spaces

Laneway House Coburg By Zen Architects 4

Laneway House Coburg By Zen Architects 5

By having living areas, passive solar efficiency can be achieved. These living areas are oriented to the north, minimizing the glazing to the south. There is a pergola that features the beginnings of a grapevine, defining the external dining space. The carport of the house extends the outdoor dining area, providing a connection with the rear laneway and also additional entertaining space for larger gatherings.

 

Details

Laneway House Coburg By Zen Architects 6

Laneway House Coburg By Zen Architects 7

The use of different volumes within the open plan arrangement can create more intimate areas. As this project is finished, a comfortable and flexible house can be created. This house effortlessly combines the old with the new, offering a unique and interesting appearance for everyone who sees it.

 

Laneway House, Coburg Gallery

 

Photographer: Emma Cross

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our privacy policy.