ATELIER by Stocker Lee Architetti: Prefabricated Wooden Elements Meet Rectangular Volume

Atelier Stocker Lee Architetti 12

Completed in 2019, this project is a new office of Stocker Lee Architetti located in Rancate, Switzerland. ATELIER sits in a peripheral area of the town called Via Molino Nuovo. In this new office building, the prefabricated wooden elements meet a rust-red, rectangular volume to design the outside construction.

The Site

Atelier Stocker Lee Architetti 1

Atelier Stocker Lee Architetti 2

The trend line of architecture with a gaze that turned into a level zero of the ground is changed. It becomes the main reason for the architect to have a new office in a peripheral area of the town. The site of the project looks at the northeast at Monte Generoso and also extends in direction NS.

 

Construction

Atelier Stocker Lee Architetti 3

Atelier Stocker Lee Architetti 4

On the building floor, the outdoor staircase embedded together with the retaining walls. The entire floor is made of exposed concrete. These walls and the staircase are used as a reservoir of the soil, hosting the lush meadow landscape of the building.

Atelier Stocker Lee Architetti 5

Atelier Stocker Lee Architetti 6

The construction is surrounded by fresh greenery and colorful flower dots. The design choice and clear division by the material is continued for the building interior. The parapet on the ground floor folded into a work surface and the service core is formed from dark gray glazed in-situ concrete.

 

Details

Atelier Stocker Lee Architetti 7

Atelier Stocker Lee Architetti 8

Tiles are used to cover the rust-red, rectangular volume on the longitudinal side of the building. The transversal facades are provided for the construction with long-drawn bricks while the ground and the sky are cut out by the linear laceration of the ceiling. There is also a continuous glazed ring that looks at North and East that looks like two telescopes.

 

Building Rooms

Atelier Stocker Lee Architetti 9

Atelier Stocker Lee Architetti 10

Atelier Stocker Lee Architetti 11

Atelier Stocker Lee Architetti 12

The prefabricated wooden elements are in contrast with the rough concrete on the construction outside of the soil. Stability and rhythm to the studio house come from the use of 29 wood beams. The two-storey common room and meeting room can be found on the ground floor. On the first floor, there is a further meeting room and working space. Combined with solid wood, the house studio is furnished well with custom-made metal shelves and tables.

 

ATELIER Gallery

 

Photography: Stocker Lee Architetti

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our privacy policy.