Maddock House by Marc Boutin Architectural Collaborative: A Family House with Dramatic Views of Mountains

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 7

Designed for a family of four, Maddock House creates a series of awesome relationships between exterior and interior space. This family house is located in Calgary, designed by Marc Boutin Architectural Collaborative in 2003 and completed in 2007. The most important thing to the design of this house is the embracing of the dramatic views of the Rocky Mountains and also the city center to the west.

Spaces

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 1

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 2

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 3

On all levels, the social spaces are wrapped around view terraces to enhance the valuable site amenity. These levels are wrapped around view terraces with expansive floor to awesome ceiling glazing. The kitchen and living room wraps the south-west facing the courtyard that facilitates socializing seamlessly with friends and family. Located in the courtyard and on an upper-level view terrace, the outdoor fireplaces allow the homeowner to extend the use of exterior spaces to Spring and Fall.

 

Design

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 4

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 5

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 6

Maddock House By Marc Boutin Architectural Collaborative 7

On the main level, the design of this awesome house utilizes stone cladding as an important conceptual gesture. This gesture integrates the surrounding landscape into the house’s interior spaces. The contained exterior spaces are defined by the stone walls, providing this house with varying levels of amenity and privacy.

The top two floors of the house are clad in stained wood with sun shading and glazing to aid natural lighting and ventilation and support passive solar gain.

 

Maddock House Gallery

 

Photography: Marc Boutin Architectural Collaborative

This site uses cookies.
This is default text for notification bar