Pavillon A by Maurice Martel Architecte: An All-Season Swimming Pool in A Glass Pavilion

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 4

This 2016 project is a tribute to modern architecture inspired by Philip Johnson’s Glass House and the Ben Rose House from the movie Ferris Bueller’s Day Off. Pavillon A is located in Canada, designed by Maurice Martel Architecte. It is a glass pavilion with a four-season swimming pool, designed as a veritable oasis in the heart of a garden.

Design

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 1

The villa space allows the residents to enjoy free time in the swimming pool during the long winters, including relaxing in the space, do yoga, and read under a tropical plant. This pavilion also opens onto a long wooden terrace in summer thanks to the large picture windows on the facade. The metal structure gives the building roof a floating impression.

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 2

The clear and bright interior is in contrast with the black exterior structure. The skylights installed on the ceiling maximize the supply of overhead light while the glass walls let in plenty of natural light. These skylights also provide protection from the summer sun. The border between the interior and exterior is removed by the 360-degree glazing.

 

Interior

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 3

The plants and interior layout can help to create a tropical atmosphere while the layout of the large strips of vegetation provides privacy zones in the carpet, the pool, or the spa. There is a bathroom at the heart of the pavilion’s orthogonal lines.

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 4

It is a cylindrical bathroom that combines functionality and beauty. The relief column is clad in red cedar cleats and it looks like a sculptural element in the pavilion. The wood has a warm character which is in contrast with the bring and pure interior.

 

Details

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 5

The finishing details and furniture follow the rounded or cylindrical shape to help to create a harmonious and singular space. In the ceiling, the circular opening reinforces the intimate and exotic character of the daring powder room with a shower of natural light.

Pavillion A By Maurice Martel Architecte 6

Together with the bathroom jewel, the tropical touch, luminous transparency, and modern architecture, this pavilion can offer a stunning experience of relaxation and rest with the pavilion space that dedicated to a comfortable life.

 

Pavilion A Gallery

 

Photographer: Adrien Williams

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our privacy policy.